Blog

 door Marcel Hendrickx

Je glas vullen

Geplaatst op 04-01-2014 om 17:59 door Marcel Hendrickx

In het oosten, ondermeer in Vietnam, gebruikt men een mooie metafoor in verband met aandacht en zorg voor jezelf en voor anderen.  Het gaat als volgt:  als je zorgt voor anderen, dan geef je uit jouw drinkbeker water. Het spreekt voor zich dat als je veel zorg en aandacht hebt voor anderen, je beker dan helemaal kan leeggeraken.  Je kan je drinkbeker vullen door aandacht, zorg en liefde aan jezelf te geven.  De echte levenskunstenaar zorgt zo goed voor zichzelf dat zijn beker overloopt.  Alles wat over de rand stroomt, komt dan automatisch bij anderen terecht.

Ik vind dit een mooie metafoor die helemaal kadert in de bevestigingsdrang die eigen is aan perfectionisme.  Heel wat mensen met perfectionisme zijn altijd maar bezig met anderen en met het anderen helemaal naar hun zin te maken. En daarbij vergeten ze vaak zichzelf.  Ze worden specialisten in het juist inschatten van de behoeften van anderen en vooraleer de ander die behoefte kan kenbaar maken, verstaan ze de kunst om reeds een invulling aan te reiken. Ze moeten zorgen voor ouders, kinderen, vrienden en vergeten daarbij vaak volledig zichzelf.  Ze weten heel goed wat hun partner graag doet, maar als je vraagt waar zij naar verlangen, blijkt dat een heel moeilijke vraag te zijn. Op die manier zorgen ze ervoor dat hun drinkbeker meestal volledig leeg is en vaak blijven ze achter met een leeg gevoel.

Ik stel vaak de vraag aan coachees:  "wat zou je doen als om 3 uur 's nachts een vriend je zou bellen met de boodschap dat hij je nodig heeft en dat je moet komen ?"  en bijna altijd antwoord men dan: "Dan ga ik er naartoe natuurlijk.  Dat kan toch niet anders."  Dit filmpje is daar een goede illustratie van.

Als nieuwjaarswens nodig ik iedereen uit om in 2014 er voor te zorgen dat je drinkbeker steeds overloopt.  Laat het moment dat je beker niet meer overvol is, een signaal zijn om iets prettig voor jezelf te doen.

 

Marcel

Reageer

Trefwoorden: zorg voor anderen , zelfzorg , moeten